Svalbo keramik & café

Välkommen till Svalbo Café, keramiker Moa Rudebert och Jerle Stad

Välkommen till Svalbo Café, keramiker Moa Rudebert och Jerle Stad

Jerle Stad

På 1640-talet drömde Carl Bonde om en kanal för transport av järnmalm från Jerle. Den 29 oktober 1642 utfärdades stadsprivilegier för Järla Stadh. Av stadsplanerna blev intet och vid kommunreformen på 1970-talet, när alla Sveriges städer blev kommuner glömde man bort Järle. Detta innebär alltså att stadsprivilegierna forfarande finns kvar och Järle är Sveriges minsta (enda?) stad, med ca 30 invånare.

Trots att det inte blev någon stadsbebyggelse i Jerle hävdar vi med bestämdhet att Jerle fortfarande är en stad. En stad som är oerhört vacker alla tider på året! Mest liv och rörelse är det under vår och sommar då caféet är öppet men även andra årstider har sin charm.

Svalbo Café och våra evenemang

På Svalbo Café kan du njuta en kopp kaffe med hembakat bröd eller goda smörgåsar i lugn och ro för att sedan ta en promenad i de vackra omgivningarna och lyssna till skön fågelsång. Järleåns naturreservat börjar här och har man tur kan man få se både forsärla, strömstare och kungsfiskare. Här finns även en liten badplats vid forsen, spännande för barnen. I Jerle Stad finns förutom Svalbo Café, Svalbo Keramik. Keramiker Moa Rudebert har sedan närmare 40 år verkstad och butik här. 

Under sommaren arrangeras musikkvällar på caféet och under vinterhalvåret författarträffar - "i sterinljusens sken" i samarbete med Jerle Stadsförening och Ulla Roseen. Entré för musikkvällarna under 2020 är 200:- inklusive förtäring. Begränsat antal platser så boka gärna plats!!! För mer info ring 0587-92130. Entré för författarkvällarna är 220:-. Även för författarkvällarna är det förhandsbokning som gäller. Vad gäller författarkvällarnan under hösten/vintern 2020/2021 vet vi ännu inte om de kan bli av.

Under vintern är caféet endast öppet efter förhandsbokning. Vi tar emot grupper (max 50 personer), men man ska vara beredd att spendera minst 500:-/grupp för att det ska vara värt det för oss....Förhandsbokning krävs naturligtvis. Lokalen passar bra till både minikonferenser för företaget, födelsedagskalas, bröllopfester, begravningskaffe eller varför inte bara syjuntans tisdagsträff.....

Svalbo Keramik

Svalbo Keramik har öppet efter överenskommelse. Är det nån hemma så är det öppet, men ring gärna innan ni kommer. Eftersom vi själva numera driver både café och keramik kan det bli rörigt med keramikens öppetider när caféet har öppet. Men det mesta löser sig om man vill...... 

Skapardagar

Samla ihop era vänner eller arbetskamrater och boka in några timmar i vår keramikverkstad. Ni får tillfälle att tillverka era egna ljuslyktor!

400:-/person. Två ljuslyktor var får ni göra, bränning och glasering ingår. Och en kopp kaffe får ni också. Minst fem personer bör ni vara, fler än tio blir trångt. För mer info ring.

OBS! Detta erbjudande finns endast tillgängligt utanför caféets ordinarie öppettider, - vi kan ju inte vara på två ställen samtidigt...... 

Öppettider 

Vi har öppet som vanligt på helgerna under sommaren....... Lördagar och söndagar mellan kl 12 och 17 till slutet av augusti. Och första helgen i september blir det Ljusstråk - om än på lite annat sätt. Ring gärna och fråga!

Caféet är vanligtvis öppet lördagar, söndagar och helgdagar under sommaren. Naturligtvis tar vi  emot grupper efter förhandsbokning även på andra tider. Svalbo keramik är öppet när vi är hemma...... Ring gärna och fråga! 0587/92130 eller 0705663560